בית בניחוח אסיאתי: עקרונות לעיצוב ברוח הפנג שווי

אנחנו שומעים הרבה על פנג שווי – אבל איך באמת מעצבים ברוח התורה הסינית? הטיפים שיכניסו לכם הרמוניה לבית

טיול מאורגן לסין לוקח את המטיילים לאחת המדינות המיוחדות והאקזוטיות שיש בעולם. לא רק שבסין יש תרבות מדהימה, היסטוריה מרתקת ואוכל מדהים, היא מציעה למבקרים בה גם ביקור בין מבני אדריכלות מיוחדים במינם. בין שאר מעלותיה, סין היא גם מקום הולדתו של ה"פנג-שווי" – השיטה הסינית העתיקה לארגון חפצים ומבנים. כיצד התפתחה השיטה בסין? מה משמעותה? והאם היא רלוונטית גם בעת המודרנית? הנה הצצה לאחת השיטות העתיקות לעיצוב הבית.

פגודה
פגודה
כיצד לעצב את הבית לפי עקרונות הפנג שווי

פנג שווי על קצה המזלג

בסינית עתיקה, משמעות המילים "פנג שווי" הן: "רוח ומים". השיטה, שמקורה בדת הטאואיסטית, גורסת כי הסוד להגעה להרמוניה ולאיזון טמון בסידור נכון של חפצים או מבנים. התורה העומדת בבסיס השיטה, מבינה כי על מנת שהיקום יהיה מאוזן והאנרגיה בתוכו תזרום באופן טבעי ואידיאלי יש לשמור על תבניות קבועות. יתרה מכך, יש להתאים את הסביבה האישית והחברתית מרמת החפץ הקטן ביותר ועד למבנה הגדול ביותר אל סודות הזרימה ביקום, על המחזוריות ועל הצ'י (אנרגיית החיים).

על חומר ועל אנרגיה

תורת הפנג שווי לא מאמינה באמונות תפלות, אלא רק בקשר שיש בין החומר לאנרגיה – בין מה שאנו רואים למה שנסתר מהעין. בידי האנרגיה הזו (על פי השיטה העתיקה) לגרום לאדם לחוש – שמחה, עצב, פחד, רוגע, תחושות הצלחה וכישלון. הכל בהתאמה לארגון נכון או שגוי של הסביבה ולהתאמה שיש בין צורות וצבעים בעולם.

איך הסגנון התפתח בסין?

כמו דברים רבים במזרח הרחוק, גם מקורותיה של שיטת הפנג שווי טמונים בזירת הקרב. בניסיון ליצור יתרון על יריביהם במדינות שכנות, פיתחו הסינים את השיטה הזו בחצרות הקיסרים שרצו לשמור על מעמדם המלכותי  הן בקרב העם והן בקרב אויביהם. במהלך המאה ה-19, עשתה תורת הפנג שווי את צעדיה הראשונים בציוויליזציה המערבית, עם הגעתם של פועלים סיניים לארצות הברית.

מאז ועד היום עברו הרבה מים בנהר והשיטה הפכה למוכרת יותר ויותר. כיום, מתכננים ואדריכלים בכל רחבי העולם  המערבי והמזרחי,  מתבקשים לתכנן מבנים המושתתים על יסודות הפנג שווי.

טיפים לעיצוב הבית לפי הפנג שווי:

הצבת מראות – מראה מול הכניסה לבית חוסמת את האנרגיה.

פינות עגולות – כחלק מהזרימה וההרמוניה, מומלץ לבחור ברהיטים בעלי פינות עגולות ולא חדות. אם יש ריהוט או פינות בבית שאינם עגולים, מומלץ לכסות אותם באמצעות בד או צמחייה.

חפצים מקולקלים – חפץ שהתקלקל פוגע באנרגיה התקינה בחלל ולכן מומלץ לא להחזיק בו.

עומס ובלגן – על פי תורת הפנג שווי, חדר עמוס בפריטים רבים, כמו גם אי סדר בחלל, גורמים לאנרגיה לא לעבור בו בצורה הרמונית.

הסביבה הלא הרמונית מחוץ לבית – הבית הוא מקום של שקט ואנרגיה טובה ולכן צריך לחסום את האנרגיה שמחוצה לו באמצעות תליית וילונות על חלון עם נוף לא הרמוני. מצד שני, את האור הנכנס מהחוץ צריך לעודד ולא לחסום.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המלצות נוספות
בודק...